Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1224 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 17:58 WITAMINY W KROPLACH
nie znalazlam nigdzie takiego tematu, dlatego zakladam nowy. chcialam sie zapytac, do jakiego czasu podaje sie dzieciom witaminy w kroplach, tj. wit. d3, k i cebion multi?
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1488 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 18:32
u nas witaminę D3 podaje się do 3 roku życia 1 kropla dziennie z przerwami na okres letni gdy świeci słoneczko . Witaminę K podawałam przez 3 miesiące po 1 kropli dziennie . A Ceblion multi 3 krople dziennie i Danielek dostaje ją cały czas .
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 21:36
A ja jeszcze tak dodam . Ostatnio jak byłam na badaniach, szpitalu pediatra powiedziała mi że zastanawiają się czy nie wprowadzić wit. D3 do 6 roku . Bo to jest taki okres szybkiego wzrostu i dzieci czasami narzekają że je na przykład kolanka bolą. Ja jeszcze przez zimę podaję Dominikowi D3 .
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 767 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-18, 21:02
Cebion multi nie jest w podstawowych zaleceniach, jedynie dla dzieci bardzo szybko rosnących.
Co do D3 to ciagle się lekarze zastanawiają, o ile pamiętam ostatnio zaleca się do roku stała suplementację, później zaleznie od słonka.
2 haczyki - kremy z filtrem w 90-kilku % chronią skórę także przed promieniowaniem powodującym syntezę witaminy w skórze - więc albo trzeba łykać witaminki, albo pilnować, żeby posiedziec trochę w półcieniu, a dopiero potem się smarować i iść na słońce.
- wit. D jest dodawana do mleka modyfikowanego, jogurtów, serków... jest też w Cebionie multi (15 kropli = 500 j).
Na szczęście dawniej stosowano dawki duuużo wieksze, więc o objawy poważne przedawkowania nie trzeba się bardzo martwić, ale mogą być pobolewania brzuszka czy zaparcia.
Zosia dostaje jeszcze w zimie kropelkę D3 1-2razy /tydz (zależnie, ile je nabiału i pije mleka), Cebion w razie podziębienia.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-26, 16:23
madzia, a ile ma jedna kropla jednostek ? Bo mi się wydaje że 5 kropli to troszkę za dużo . Malutki najpierw miał vigantol i tam jest 1 kropla 600 jednostek i to było dla niego za dużo . Lekarz zmienił mu na 400 jednostek . A teraz jak świeci słoneczko to witaminka jest też sama produkowana . My dajemy jedną krople dziennie . I tak do 3 roku życia z przerwą na lipiec i sierpień .
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 806 dni temu Posty: 431 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-05, 19:48
My bierzemy jedną kapsułkę wit. D i jedną wit. K dziennie. Witaminka C w kropelkach tylko jeśli mała będzie miała kontakt z kimś chorym, przeziębionym lub ją samą zacznie coś brać.
Informacje: Dołączyła 795 dni temu Posty: 33 Skąd: wielkopolska
Profil: Imię: monika
Im. dziecka: mateusz
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-09, 19:40
witamine d3 podaje sie do 3 miesiaca 2 krople po 3 miesiacu a do skonczenia 2 lat po jednej kropli my jeszcze biogaie podajemy codziennie 5 kropli polecam
no ale to chyba zalezy od rodzaju wit D. Bo chyba istnieje ich więcej niz jedna na rynku?
my podajemy 1 kropelkę dziennie, w okresie slonecznym nie podaję.
Nadmiar wit D obciąża nerki.
Lekarze powinni kierować na badania zanim nakażą podawania tej wit. nie zawsze jest potrzebna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum