Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 842 dni temu Posty: 2549 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 10:16 Wyjazd z maluchem - lista rzeczy do zabrania
Wakacje za pasem, niektóre z nas szykują sie na wyjazd z maluchem. I zaczyna się myslenie. Co trzeba zabrać ze sobą? Czy oby na pewno nic nie zapomniałam?
Proponuję stworzyć listę, która pomoże w pakowaniu
W jednej z moich mądrych książek znalazłam taką listę. Podrzucajcie co jeszcze należałoby dopisać
łóżeczko podróżne/prześcieradło
wózek - podusia, kocyk, parasolka
chusta dziecięca/nosidło
koc śpiworek/ dziecięcy
ręcznik
HIGIENA
pieluchy
podkłady do zmieniania pieluch/flanelka/tetra
chusteczki nawilżane
krem z filtrem pow.30
płyn do kąpieli i balsam
apteczka -Smecta na biegunkę, Aminodral na wymioty, syrop przeciwkaszlowy, wapno, żel po ukąszeniach owadów, plastry, opaskę elastyczną, termometr, syrop na gorączkę, Tantum Verde na ból gardła.
POSIŁKI
słoiczki
mleko modyfikowane/kaszka
soczki, deserki
butelki
kubek, miseczki, łyżeczki
śliniaczki
DZIECKO
smoczki
przytulanka do snu/ulubione zabawki
UBRANKA
po dwa kąplety na dzień
kurteczka/wiatrówka
cieplejsza czapeczka
TORBA NA PODRÓŻ
mleko , butelka, obiadek, deserek itp
pieluchy
chusteczki nawilżone
pieluszka tetrowa:
podkład
smoczek zapasowy
przytulanka
ja od siebie dodam, że przydałaby sie
książeczka zdrowia i dowód ubezpieczenia
myślę też, że przydałoby się rozwinąć punkt z ubrankami
podrzucajcie, to sie jakos sensownie to ułozy
Ostatnio zmieniony przez malami 2011-08-06, 21:37, w całości zmieniany 2 razy
jedzenie: słoiczki można kupić wszędzie więc lepiej nie targać ze sobą całej ich torby.
łożko turystyczne: warto znaleźć takei miejsce noclegowe w którym takie łożeczka są (zawsze to sporo zaoszczędzi miejsca w samochodzie)
z podkładu do zmiany pieluchy bym zrezygnowała - wystarczy pieluszka tetrowa
kubki, łyżeczki miseczki: tu też bym nie szalała, bo jełsi w miejscu w którym planujecie odpoczać jest kuchnia to miseczki w niej będa na pewno
reasumując: nie brać za dużo, bo to ogromny kłopot. Starać się brać najważniejsze rzeczy, których na miejscu nie można kupić.
reasumując: nie brać za dużo, bo to ogromny kłopot. Starać się brać najważniejsze rzeczy, których na miejscu nie można kupić.
Oj tak. Jak pakujemy się gdzieś w piatkę, zawsze są cięcia, bo inaczej cięzko by było się zabrać nawet w naszym combo.
To ja dorzucę może co w takiej podręczne torbie, w samej podróży, gdy ciężko sięgnąc do bagażnika:
chusteczki nawilżone
pampersik
smoczek
tetruska
butelka z jedzeniem
butelka z piciem
mała zabawka
A pakująć rzeczy do bagażnika, najlepiej zrobić to z głową. Tzn: te, które moga się przydać w przerwie w podróży typu: pieluchy, ubranie zawsze kłaść na wierzch. pozostałę bety pod spód.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 13:12
Zabawki niekoniecznie same ulubione. Warto kupić coś nowego lub zabrać dawno nieużywanego - duża szansa że się dziecko zainteresuje nowością i nie będzie w czasie samej jazdy marudzić.
Np. u nas w aucie jeżdżą kubeczki tego typu, spakowane zajmują tyle miejsca co największy
Środek odstraszający na komary
zamiast podkładów niekoniecznie tetrówka, polecam flanelkę z podszytą ceratką, dobra takze jako prześcieradełko do łóżeczka turystycznego
do rozważenia na drogę mleko modyf. gotowe w kartoniku, jeśli daleko jedziecie, żeby się po drodze nie martwić przygotowywaniem
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
malami, mialam wczoraj zakladac taki temat! ale brak klawiatury dalej doskwiera
Na ostatnia wycieczke do walizki corci spakowalam.
Ubrania. Jako, ze ja kobieta a kobieta lubi i dobrze wygladac i powinna, i lubie miec w czym wybierac to i dla mniejszej nabralam ubranek na wyrost
Na sen bodziaki, mala spala z nami wiec spodenki juz nie potrzebne bo sie nie miala jak rozkopac. Najlepiej wziac tak, zeby ubrac warstwowo i w razie co mozna bylo rozebrac. Kurteczka tez sie zawsze przyda nawet jak to lato, bo moze deszcz zastac.
Sliniaki.
Recznik, jesli sie hotelowego nie chce uzywac.
Smoczek.
Jedzenie. I tu proponuje zaopatrzyc sie w gotowe jedzonko, na czas przybycia do celu. Po przyjezdzie np. do hotelu, nie kazdemu chce sie biegac i szukac sklepow z jedzonkiem. Tak wiec zeby miec pierwszy dzien z glowy tzreba przygotowac dzienne menu i zabrac na miejsce.
Pampersy, chusteczki, woreczki na pieluchy-te rzeczy to i w podreczna torebke trzeba miec i wziac ze soba do auta, nie do bagaznika. To samo z jedzeniem, przekaskami.
Zabawki.
Do wozka podusie, kocyk, parasolke.
Kosmetyki, zalezy. Krem z filtrem moze byc potrzebny od razu wiec mozna wziac z domu.
na pewno duzo zapomnialam, napisze jak mi sie przypomni.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 1052 dni temu Posty: 1339 Skąd: Z Przedszkolandii
Profil: Imię: Karolina
Wysłany: 2011-06-21, 14:22
nie mam dzieciaczka ale w tv ogladalm, ze krem na sloneczko dla maluszka to z filtrem od 30 w zwyz.
A od siebie dorzucila bym kolorowe plasterki na zadrapania, waciki nasaczone spirytusem i wode utleniona
a i oczywiscie cos na glowke. Najlepiej chusteczke zawiazywana bo wychodze z zalozenia, ze lepiej nie przegrzewac
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 21:01
zaraz zmontujemy i torbe podróżną
przy miseczce i łyżeczce bym została, nie mam ochoty karmić dziecka z czegoś z czego jadły setki osob i myło pod prysznicem do którego siusiali
podkłady, flanelka, tetra według uznania
ja słoiczki tez zabiorę, zmieszczą się gdzieś... nie będe latać po sklepach i szukac tego co mała lubi, no i nie oszukujmy sie w kurortach nadmorskich wszystko kosztuje masę drożej, za to co bym nadpłaciła wolę małej cos kupić
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 717 dni temu Posty: 2117 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 21:27
ja ostatnio byłam 4dni u koleżanki bo mąż w tamte strony na konferencje jechał to pojechalismy raxem powiem tak bagażnika bylo mało na wszystkie potrzebne rzeczy i to kilka razy sprawdzałAM CZY TO CO NAJpotrzebniejsze jest
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1420 dni temu Posty: 1785
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 22:48
malami napisał/a:
no i co do tej apteczki należy włożyć
ja bym dolozyla cos przeciw odwodnieniu w razie jakby jedzonko zaszkodzilo i pojawila sie biegunka, fride do noska i kropelki do noska,no i my zawsze ze soba bierzemy masc rozgrzewajaca vapo rub - jak sie jakies przeziebionko przypaleta to na noc smarujemy i na drugi dzien jest ok.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2011-08-06, 18:30
malami napisał/a:
no i co do tej apteczki należy włożyć
u nas przede wszystkim Smecta na biegunkę i Aminodral na wymioty. wrzuciłam też syrop przeciwkaszlowy, wapno, żel po ukąszeniach owadów, plastry, opaskę elastyczną, termometr, syrop na gorączkę, Tantum Verde na ból gardła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum