REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Przesunięty przez: madzia
2009-05-20, 19:41
Tytuł: Wyprawka
Autor Wiadomość
madzia 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-15, 14:38   

Dziewczyny, czym zastapic pieluchy tetrowe, ktore z zalozenia maja sluzyc do ulewania? Nie moge ich tu dostac, no doslownie nie ma. Zamawiac z PL mi sie nie oplaca, bo wysylka przerosnie dziesieciokrotnie koszt tetry. Myslalam o jakis malych bialcyh reczniczkach, tylko zeby byly w miare cienkie, coby nie tachac ze soba grubego recznika, bo i fajnie to moze nie wygladac.

No i kocyki, czy tez je wyprac przed uzyciem?

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1489 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-01-15, 14:42   

Madzia ja nie prałam nowych kocyków . Bo są takie milusińskie :-D a po wypraniu różnie to bywa ;-) Możesz jeszcze pieluchy tetrowe zastąpić pieluchami flanelowymi . A jak nie znajdziesz to malutkie ręczniczki albo po prostu śliniaczki ;-)

magdaaa 

Informacje:
Dołączyła 1125 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-15, 19:04   

Aneta napisał/a:
Możesz jeszcze pieluchy tetrowe zastąpić pieluchami flanelowymi
dokladnie , albo jakby tego nawet nie było to kupic jakies flanelowe przescieradełko i na kawałki . :->

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-15, 20:07   

flanelek tez nie widze, bo bym kupila. jedynie jakies ala sciereczki dzieciece z mikrofibry, ale sa malutkie, za male. no to chyba zostane przy reczniczkach.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-15, 21:20   

Poszukaj na dziale AGD a nie dziecięcym? Flanelka to flanelka, najwyżej będzie w paseczki czy owoce, a nie w kaczuszki i misie...

Ja prałam wszystko, kocyki też - wedle zasady, że nikt nie wie, co za chemikalia na nich osiadły w drodze od produkcji przez magazynowanie po nasz sklep. Ciutkę tracą, zwłaszcza, że początkowo się nie daje płynu do zmiękczania, ale niedużo, nadal są mięciusie i milusie :)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-16, 22:18   

tak myślę co zamiast tych pieluch...może duże chusteczki do nosa byś dostała flanelowe, albo właśnie jakieś ręczniczki do kuchni. musisz poszperać co tam w sklepach macie. albo na jakimś forum poczytaj co babki używają.
\co do prania kocyków - ja prałam wszystko.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-16, 23:06   

Juz sie zdecydowalam na malutkie reczniki, jeden nabylam juz wczesniej i dzis mu sie przyjrzalam i stwierdzam, ze sie nada idealnie. WIec takich sobie kilka dokupie.
Kocyki polarowe tez piore, tylko gruby chyba sobie daruje, zobacze.

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 807 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-04-16, 20:56   

Poproszę o Waszą fachową opinie: ile powinnam mieć ubranek na "dzień dobry", żeby było wystarczająco na początek?

Pytam, bo po zrobieniu 4 kompletów do szpitala zostały mi tylko 1 nowe śpiochy i 3 używane w rozm. 56, 1 pajacyk 56, na 62cm jedne nowe śpiochy, 2 używane, 4 pajacyki. Koszulki rozpinane wszystkie wyszły (w zestawach szpitalnych), kaftaniki zostały 2 na 56 i jedno body na 62cm. Czy to dużo? Boję się, że jak wrócę ze szpitala, to będę musiała zaraz stanąć przy praniu. A może to całkowicie wystarczająco?? Mój mąż twierdzi "już tyle tego mamy", ale jakoś mnie to nie przekonuje...

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-04-16, 21:26   

Zależy jakie podejście będzie mieć rodzina i znajomi - czy szykują Ci się jakieś ubrankowe prezenty. Zależy w jakim rozmiarze będzie dziecku dobrze... masz mozliwość upatrzenia ubranek i ew. wysłania po nie mamy po porodzie, gdyby było trzeba?

Kaftaniki i koszulki lubią się zawijać, więc dokupiłabym po parę bodziaków w rozm. 56 (w ostateczności można je założyc bez zapinania, jak koszulkę - i już pranie o pół dnia odsunięte) i 62 - najwyżej będą na później. Takich "podstawowych" ubranek w sumie nigdy dosyć, maluchy zazwyczaj lubią brudzić ;>
Ogółem schodziło nam co najmniej jedno "bielizniane" ubranko dziennie - więc jak masz 7, to masz na tydzień.

Szkoda, że nie mam fotek, ile nakupiły Zosi moja mama z babcią - od razu by mąż zaczął kwękać, że macie za mało :>

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-04-16, 21:30   

na pewno dokupiłabym bodziaków w rozmiarze 62 bo to i do spania pod pajacyk i na co dzień, pod kaftanik i śpiochy, a dziecko często przy ulewaniu czy ślinieniu się pobrudzi, albo kupka wyjdzie nie ta stroną co trzeba ;-)

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2010-04-18, 01:33   

ojej, my to mieliśmy całą szafę ciuchów dla małego jak się urodził, teraz jest jeszcze "gorzej" > nie mieści się. my mieliśmy masę różnych ciuchów - używanych, od koleżanek i rodziny, kilka sztuk kupiliśmy sami. :-) i dobrze, że tyle tego było, bo Maciek dużo ulewał, pocił się, a to kupa przeciekła, itd. i przebierany był kilka razy na dzień.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-04-28, 12:03   

Zaczynamy zbierac wyprawkę
oprócz tego były jeszcze pieluchy tetrowe
prześcieradła i jedno wieksze nakrycie kapielowe

SDC14070.JPG
kocyk polarowy
Plik ściągnięto 3 raz(y) 152,99 KB

SDC14069.JPG
pielucha flanelowa
Plik ściągnięto 2 raz(y) 282,34 KB

SDC14068.JPG
Pielucha flanelowa
Plik ściągnięto 2 raz(y) 272,8 KB

SDC14067.JPG
Okrycie kapielowe z kapturem
Plik ściągnięto 2 raz(y) 162,04 KB

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1160 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-04-28, 12:28   

Słodkie, najbardziej podoba mi się kocyk.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1489 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-04-28, 12:28   

calineczka, bardzo ładne masz te rzeczy :-D A pieluchy wyglądają jak kocyki . Aż mi się przypomniało jak ja lubiłam robić zakupy dla dzieciaków :-D

nikus
[Usunięty]

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-04-28, 12:37   

Ah jakie sliczne rzeczy :-)

Odpowiedz do tematu