Album Szukaj   FAQRejestracja  FAQProfil   FAQZaloguj FAQZaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Tytuł: Wyprawka
Autor Wiadomość
majeczka02 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-03, 19:24   Wyprawka

Słyszała,że w szpitalu po porodzie trzeba zostawić jakieś rzeczy dla innego dziecka? Jaka to wyprawka? I co należy mieć dla własnego dziecka-tego na które czekamy?

[ Dodano: 2007-12-03, 19:26 ]
Jeśli chodzi o wyprawkę to co powinna zabrać ze sobą ciężarna? Gdzieś kiedyś czytałam,że powinna sobie kupić takie specjalne majtki...i dobrze chłonne podpaski? Ktoś ma więcej info?

Magdaru 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-03, 20:01   

jak ja rodziłam ponad 6 lat temu to dla dzidziusia trzeba było mieć tylko ubranie na wyjście ze szpitala i pampersy :)
a dla siebie to własciwie wszystko to co zawsze się bierze ze sobą do szpitala ;-) co do chłonnych podpasek, to są takie pieluchy jednorazowe z belli chyba, a wyglądają jak wielkie podpaski :lol: i one są najlepsze na te pierwsze dni, ja miałam jeszcze do tego jednorazowe majtki, dużo wygodniejsze od zwykłych ;-) najlepiej kupić sobie jakiś większy rozmiar ;-)

majeczka02 

Informacje:

Profil:
  Wysłany: 2007-12-03, 21:57   

a co do tych majteczek to gdzie można takie kupić :?: Bo właśnie takie miałam na myśli

Magdaru 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-04, 08:39   

ja kupowałam w aptece :) jeżeli nie mają takich aktualnie na stanie, to bez problemu powinni na Twoją prośbe zamówić, bo w hurtowniach na pewno są ;-)

kasia1980 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-04, 18:51   

Cytat:
I co należy mieć dla własnego dziecka-tego na które czekamy?

ja dla Niczki miałam:- pieluszki jednorazowe, kilka tetrowych( jak się ulało, były jak znalazł), husteczki nawilżane i ubranko w którym Niczka została zabrana do domu, wszystkie inne rzeczy- kosmetyki i ubranka były w szpitalu i nie musiałam ich mieć, a wiedziałam o tym bo na miesiąc przed porodem pojechałam do szpitala w którym chciałam rodzić, poszłam do położnej i ona oprowadziła mnie po oddziale, wszystko mi powiedziała, dała listę co mam mieć dla siebie, a co dla dziecka :-D
Cytat:
porodzie trzeba zostawić jakieś rzeczy dla innego dziecka

nie wydaje mi się aby to był przymus, ja zostawiłam 10 pieluch tetrowych- bardzo to ucieszyło panie pielęgiarki bo mówiły, że to się najbardziej przydaje, poza tym zostawiłam paczuszkę husteczek nawilżanych i jeden bawełniany kaftanik- to niewiele dla mnie, a może jakiemuś maluszkowi się przydało :-D
Cytat:
powinna sobie kupić takie specjalne majtki...i dobrze chłonne podpaski

no dobrze chłonne podpaski się przydadzą, tak jak pisała Magdaruto w aptece są te z belli- mega podpachy :lol: a majtole jednorazowe to faktycznie nie ma co szpanować,że się chce M, bo i większe tym ci będzie wygodniej, ja wziełam właśnie M i włożyć tego na dupsko nie umiałam :lol: :lol: no musiałam mieć jeszcze takie podkłady jednorazowe i poza tym wszystko co ci potrzeba do szpitala- koszulki( miałam 3 sztuki, kapciochy, szlafrok, klapki pod prysznic, prostownica do włosów :lol: )

Izabela 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-21, 23:35   

Dobrze. Rzeczy dla siebie i dzidzi do szpitala- ok. A co sądzicie o wyprawce dla bobasa? Czy podałam za wiele rzeczy czy może czegos brak?

Łóżeczko:
materac pasujący do łóżeczka
2 komplety pościeli (poszewka na poduszkę, poszewka na kołderkę, prześcieradło)
kołderka
2 kocyki cienkie
1 kocyk grubszy
2 beciki
smoczek normalny, profilowany
smoczek uspokajający
butelka

plus+śpioszki - ok. 4 szt.
koszulki - ok. 4 szt.
czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza). Najlepiej ze ściągaczem. Grubsza wiązana z nausznikami.
skarpetki ze ściągaczem - ok. 2 szt.
kaftaniki - ok. 2 szt.
jeśli zbliża się zima to śpiworek z kapturkiem
śliniaczki

plus+oliwka
mydełko
krem przeciw odparzeniom
krem do skóry
krem do twarzy
zasypka
szczoteczka miękka do czesania
nożyczki małe z zaokrąglonymi końcami
chusteczki nasączone
patyczki higieniczne
termometr
pieluszki tetrowe - około 30 szt.
ceratki nieprzemakalne cienkie pod prześcieradło - ok. 3 szt.
ceratka nieprzemakalna do przewijaka (gruba)
przewijak

i wanienka ( profilowana)
myjka
termometr do pomiaru temperatury wody
mydełko do kąpieli
okrycie kąpielowe - 2 szt.
Spacer z niemowlakiem
wózek
śpiwór do wózka
malutka poduszeczka
torba na akcesoria
osłona przeciwdeszczowa

Czy coś pominęłam :-?

Poznanianka24 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-23, 15:49   

ja rodziłam w tym roku i dla dziecka do szpitala zupełnie nic nie brałam wszystko zapewniał szpital :->

izabela

ja ogólnie miałam na początek tak:

łóżeczko z materacem odwróconym twardą stroną na początek
2 kąplety pościeli starczą jeśli dziecko nie ulewa (moja nie ulewała)
kołderka + poduszka (poduszka na początku zbędna)
kocyki właściwie nam się nie przydały zbytnio
becików miałam 5 a nie używałam prawie wcale ;-)
smoczek (warto nie dawać wcale moja za to ciągle chciała cyca więc on mnie uratował choć teraz trudno się nam go pozbyć)
butelka na poczatku tez była zbędna bo karmiłam piersią do 5 miesiąca a nic innego nie dawałam jej do picia boraz podana herbatka doprwadziła do 3 godzinnego płaczu :-| czyli kolki :-/

śpioszków miałam sporo z 20sztuk( bo sporo dostałam) ale jak zakładałam codziennie 1 to raz w tygodniu mogłam wyprać i mi nie zabrakło ;-) tylko u mojej przy cycu były takie kupki że nieraz wylatywały bokiem zwłaszcza jak zrobiła się mała żywotna :oops: i wtedy zużywałam nawet 3 pary śpiochów dziennie tak samo szło dużo bodów (kupy po pas :mrgreen: )

czapeczek w domu nie zakładałam do kąpieli tez nie odrazu moczyłam w wannie ją całą nawet uszy i latem na dworze też nie a przy wietrze najwyżej opaske a zima mamy 1 czapeczkę gruba i jedną cienką

skarpetek mielismy sporo :->
kaftaników z 20szt
śliniaczki zakładałam dopiero dużo póżniej jak dziecko zaczyna się ślinić :->

a co do kosmetyków to nie ma co na początku tyle ładowac na dziecko
na pupe linomag
krem do twarzy
oliwkę ja używałam ale często skóra małej nie oddychała i wyskakiwały jakieś krostki i lałam troszkę oliwki do wody
szczoteczke i grzebyk miałam i przydał się bardzo grzebyk bo mała miała długaśne włoski jak się urodziła
tetrowych pieluszek ja miałam 5 sztuk i słuzyły i służą tylko jako przytulacz

ceratkę pod prześcieradło miałam bo teraz mi mała wstaje i wariuje w łóżeczku i często pieluszka jej się posmyka i przemaka

przewijak mam pokryty ceratą wiec ceratki samej do niego nie kupowałam

do kąpieli miałam zwykłą małą wanienkę
myjka do niczego myłam ją ręką, termometru do wody nie używałam, mydełko zbytnio wysusza skórę i kupuję balsam do mycia dla dzieci ,
okrycie kąpielowe <co> jesli chodzi o szlafroczek to do niczego przydatne
a jeśli o ręczniczki to do czasu aż dziecko wyrośnie i się w nie nie zmieści ;-)

osłona na wózej przydatna, torba też, poduszeczka niekoniecznie my nigdy nie mieliśmy bo po co , spiwór do wózka u nas bardzo przydatny)
[/b]

Izabela 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-01-05, 20:16   

To bardzo przydatne rady dzięki. Wszystko pewnie wyjdzie w praktyce, nawet jak cos zabraknie zawsze można dokupić. Na szczescie mamy taki czasy, że to teraz kwestia kilku kliknięć i przywożą do domu :mrgreen: Link również przydatny, choć pozostaje zwolennikiem tradycjonalnych zakupów, czyli wszystko muszę dotknąć , przymierzyć itp

Warto jednak być przygotowaną :-D ale nie ma co panikować.

[ Dodano: 2008-01-05, 20:17 ]
Poznanianka24 napisał/a:
ja rodziłam w tym roku i dla dziecka do szpitala zupełnie nic nie brałam wszystko zapewniał szpital
oooooo teraz doczytałam

to super szpital. Jadę do Poznania
Obawiam się , że u nas w Opolu nici z tego... :roll:

Aneta 

Informacje:

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Wysłany: 2008-01-12, 19:02   

ja rodziłam w szpitalu w Łomzy i szpital zpewniał wszystkie ciuszki. Tylko pampersy musiałam mieć swoje. Zawsze rano jak siostry przychodziły kąpać małego to się pytały czy ciuszki mam swoje czy szpitalne. Wygodniej uzywc szpitalnych bo jak oblewają pępuszek fioletem to te ciuszki są poplamione. A jak wychodziłam ze szpitala to się zostawiało jakąś nową rzecz śpioszki , kaftanik, pieluchy tetrowe lub pampersy. Każdy mógł sobie wybrać co chciał bo wszystko w szpitalu jest potrzebne.

smerfetkahh 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-01-13, 19:34   

Ja rodzilam w niemczech i musialam tylko miec cos na wyjscie ze szpitala.Kombinezon,spiochy,body,czapeczke i skarpetki,kocyk.
A jak jest w PL nie wiem <bezradny>

Odpowiedz do tematu