REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: wywoływanie porodu
Autor Wiadomość
Go$ 

Informacje:
Dołączyła 750 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-06-17, 09:53   

ja na sex nie mam co liczyć bo po pierwsze R. w życiu nie chce jak "zawsze może się zacząć poród" a po 2 ostatnio ciągle się kłócimy więc tak jakoś tylko żeby wywołać nie bardzo się chce :-/

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 808 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-06-17, 11:01   

Go$ napisał/a:
a po 2 ostatnio ciągle się kłócimy więc tak jakoś tylko żeby wywołać nie bardzo się chce
ja też chciałam w ten sposób przyspieszyć, ale delikatnie zaproponowałam, a mój nic. A potem to już nie miałam ochoty, bo też się kłóciliśmy. Paradoksalnie o to, że on nie chce - byłam zła i wyżywałam się o to na nim na każdym kroku :oops: Liczyłam na pomoc z jego strony, a on odmówił!!!! Bezczelny :-x

Go$ 

Informacje:
Dołączyła 750 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-06-17, 11:13   

no bezczelni....zaczęli tą ciąże a nie chcą jej skończyć ;-)

kejt 
***KOTECEK***

Informacje:
Dołączyła 612 dni temu

Profil:
Imię: Katarzyna
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-18, 17:07   

dziękuje za odpowiedzi:) od tygodnia jestem szczęśliwą mamą :-D :-D :-D :-D

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-18, 18:05   

Co w końcu zadziałało? :D
Gratulacje!

kejt 
***KOTECEK***

Informacje:
Dołączyła 612 dni temu

Profil:
Imię: Katarzyna
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-28, 17:04   

nic nadzwyczajnego. kazali mi skakać na piłce i spacerować i po męczących 14-stu godz urodziłam ale warto było się męczyć dla mojego małego skarbu :-D :-D :-D :-D

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-09-27, 16:08   

marci Mój poród był wywoływany oksytocyną i dolarganem, ale przede wszystkim był to poród aktywny. Więc nie komentuj jeśli nie masz o tym pojęcia.
Poza tym czym popierasz swoje stwierdzenia? Rodziłaś? Czy to tylko pusta teoria?

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1291 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-09-27, 17:20   

Marci nie odpowiedzialas na moje pytanie. Ty masz porownanie?

Mi polozna podczas skurczy partych proponowala wstanie, nawet probowalam to zrobic ale nie dalam rady. Pozycja lezaca byla jedyna ktora bylam w stanie przyjac.
W SR polozna mowila, zeby przyjmowac pozycje ktora bedzie najwygodniejsza.
Generalnie sa sprawy z ktorymi sie z Toba zgadzam. Czytalam kiedys wypowiedz pewnej poloznej, ktora dopoki nie przyjela porodu w domu, to nawet nie wiedziala, ze dziecka nie trzeba przekrecac gdy juz wychodzi bo ono samo sie ustawi. I w tym wszytskim co piszesz jest sporo racji, natomiast wiem tez ze sa porody i sa porody. Szybkie, dlugie, latwe, trudne, dlatego uwazam ze niepotrzebnie generalizujesz.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-09-27, 18:12   

no i pytanie co to znaczy poród aktywny <bezradny>

:) 

Informacje:
Dołączyła 1291 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-04, 11:06   

Marci się nie odzywa, znaczy że teoretyzuje hehe, pożyjemy zobaczymy :-P

Beata 

Informacje:
Dołączyła 589 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-03-07, 19:29   

no to ja dzisiaj miałam chyba to po części a reszta w środę z tymi narzędziami :shock: ...

Rozszerzenie palcami kanału szyjki macicy z następową amniotomią.
Metoda ta ma zastosowanie przede wszystkim u licznych wieloródek, gdzie bez czynności skurczowej szyjka macicy może być znacznie skrócona, a kanał rozwarty na długo przed terminem porodu 1.5 do 2.0cm. Szyjka pierwiastki jest mniej podatna na takie manipulacje. Poza tym w przypadku pierwiastki rękoczyn ten byłby raczej stymulacją, a nie indukcją porodu. Choć ten sposób wzniecania czynności skurczowej jest bardzo efektywny i znacznie skraca długość porodu, to niewielu położników go stosuje ze względu na silne dolegliwości bólowe. Należy liczyć się także z wystąpieniem krwawienia. Niedopuszczalne jest zastosowanie tej metody bez znajomości topografii łożyska. Amniotomię wykonuje się od razu, jeśli część przodująca jest przyparta, albo czeka się na przyparcie do wchodu pod wpływem wyindukowanych skurczów.

Amniotomia - sztuczne przebicie błon płodowych jest jedną z najstarszych metod indukcji porodu [1]. Zabieg ten przeważnie skutecznie prowadzi do aktywnej fazy porodu z powodu stymulującego działania endogennych prostaglandyn, które zostają uwolnione po przebiciu błon płodowych. W wielu badaniach dowiedziono, że głównym źródłem prostaglandyn w czasie ciąży są: owodnia (zwłaszcza PgE2), doczesna (w większości zawiera PgF2alfa), ponadto bardzo dużym producentem i magazynem jest łożysko, co oceniono na podstawie różnic poziomów prostaglandyn pomiędzy naczyniami pępowinowymi doprowadzającymi i odprowadzającymi krew z łożyska.
Warunkiem do zastosowania tej metody indukcji jest rozwarcie szyjki macicy na 2-3 cm i główka ustalona we wchodzie.
Amniotomię wykonuje się przy pomocy specjalnego amniotomu, kulociągu, długiej igły iniekcyjnej, kleszczy Kochera, pod kontrolą wzroku (wzierniki ginekologiczne, amnioskop) lub wprowadzając narzędzie po palcu ręki badającego. W przypadku tej indukcji, poród powinien być ukończony w ciągu 12 godzin, ze względu na groźbę infekcji wstępującej.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Charlie.C 
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY

Informacje:
Dołączyła 709 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-03-07, 19:56   

Beatko palnę cię w głowę zaraz. :-P
Nie czytaj takich rzeczy bo się będziesz tylko stresować jeszcze bardziej. Trzymam kciuki. :-)
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g

Marzycielka24 
...zakochaniec...

Informacje:
Dołączyła 880 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Misia
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2011-03-07, 20:11   

Beata, gdzie Ty takie informacje znajdujesz? Naprawdę chyba na stronie horrorporodu :lol:

Beata, NAJPRAWDOPODOBNIEJ podadzą Ci oksytocynę ;-) Gdyby przyszło im nawet do głowy przebijanie pęcherza, czy to jako sposób na wywołanie- w co wątpię, czy to po podaniu wspomnianej oksytocyny- to NIC nie boli. Używają do tego długiego czegoś- nie wiem bo akurat rozmawiałam ze studentką, ze ma mnie nie boleć, ale to wyglądało jak szpatułka? Tak czy inaczej- czujesz dyskomfort, ale nie BÓL ;-) No i ciekawe uczucie jak te wody nagle chlustają- ale to też NIE BOLI.

Beata, aż dziw bierze, ze ty po przeczytaniu takich okropieństw jeszcze nie zaczęłaś rodzić <pocieszacz>

Beata 

Informacje:
Dołączyła 589 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-03-07, 20:21   

no jakoś jeszcze nie zaczęłam :-> :-> :->
no właśnie chyba będą chcieli przebijać :-o
wpisałam i wyskoczyło mi to się z wami dzielę w odpowiednich wątkach - naukowo :-D

Odpowiedz do tematu