Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Data ur.: 08.05.2006r
Wysłany: 2008-07-12, 15:02 Ząbkowanie
Ząbkowanie (wyrzynanie się zębów mlecznych) rozpoczyna się ok. 6 miesiąca życia dziecka. Poniższa tabela przedstawia orientacyjny wiek, w jakim wyrzynają się poszczególne zęby mleczne.
Rodzaj zęba Szczęka dolna (żuchwa) Szczęka górna
Środkowy siekacz 6. miesiąc życia 7. miesiąc życia
Boczny siekacz 10. miesiąc życia 8. miesiąc życia
Kieł 16. miesiąc życia 18. miesiąc życia
I ząb trzonowy 12. miesiąc życia 14. miesiąc życia
II ząb trzonowy 22. miesiąc życia 26. miesiąc życia
Objawy:
Wzmożone wydzielanie śliny
Rozpulchnienie dziąseł
Niepokój, marudzenie dziecka
Zaburzenia snu
Czasami może występować gorączka
Postępowanie:
Zadbajmy o to, by dziecko mogło o coś pocierać dziąsła górnej lub dolnej szczęki. Istnieją różne rodzaje gryzaczków, np. żelowe, które należy najpierw schładzać w lodówce. Nie należy ich wkładać do zamrażalnika, ponieważ bardzo niska temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie błony śluzowej ust. Łagodne chłodzenie obkurcza naczynia krwionośne i ma działanie przeciwbólowe.
Próbujmy zająć czymś dziecko, poświęcając mu dużo uwagi.
W razie silnych ataków bólowych można smarować dziąsła maścią o działaniu przeciwbólowym.
U mojego synka ząbkowanie zaczęło się troszkę wcześniej bo w czwartym miesiącu
o to twojemu dzieciatku szybko zaczely zabki wyrastac
hihi jak mi sie wyrzynaly to podobno tak wylam ze mama smarowala mi dziasla wlasnie mascia przeciwbolowa ktora przywiozl z niemiec ojciec i bardzo dobrze sie to sprawdzilo
Wysłany: 2008-10-04, 13:46
Tak tylko że przy tych ząbkach to mieliśmy troszkę problemów. Jak zaczeły mu wychodzić czwórki i to wszystkie na raz to dostał ropnego zapalenia dziąseł. Chodziliśmy codziennie do dentystki a ona smarowała mu je antybiotykiem w maści. Mały bardzo płakał i lała mu się ropa z krwią . Dopiero jak zęby się przebiły to się uspokoił.
Wysłany: 2008-10-04, 13:59
Teraz jest super ząbki są zdrowe i bialutkie . Tylko nie wyszły mu jeszcze szóstki ale ja nawet nie mam pojęcia kiedy te zęby wychodzą. Najważniejsze to zadbać o ząbki jak najwcześniej .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum