REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: Madzia81
2012-02-29, 11:00
Tytuł: Zaspół policystycznych janików (PCO)
Autor Wiadomość
Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 497 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-07-29, 13:03   

Policystyczne jajniki leczy się również tabletkami antykoncepcyjnymi... A PCO również ma wpływ na długość i regularność cykli.

[ Komentarz dodany przez: Kita: 2011-07-31, 22:07 ]
Utworzono nowy temat, posty z antykoncepcji przenioslam tutaj

Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 13:43   

Luka na czym polega leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi PCO?

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 497 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-07-29, 14:05   

PCOS jest schorzeniem nieuleczalnym. Jako że nie jest znana przyczyna choroby, leczenie koncentruje się zwykle na zwalczaniu najbardziej w danym momencie uciążliwych objawów.

Nieregularne cykle, brak miesiączki
Powodem jest najczęściej brak owulacji bądź owulacja pojawiająca się bardzo późno w cyklu. W celu przywrócenia rytmu krwawień stosuje się:

• progestageny – najczęściej stosuje się doustnie progesteron mikronizowany (Luteina®), dydrogesrton (Duphaston®), rzadziej medroksyprogesteron (Provera®) – po kilku dniach od odstawienia powinno wystąpić krwawienie

doustne środki antykoncepcyjne – ze względu na częsty w PCOS hiperandrogenizm, najkorzystniejsze są środki dwuskładnikowe, w których gestagen ma jak najniższą aktywność androgenną. Związkami tego typu są norgestymat (obecny w preparacie Cilest®) i dezogestrel (składnik preparatów Marvelon® i Mercilon®). Dwuskładnikowe doustne środki antykoncepcyjne zawierają składową estogenną i gestagenną (czyli o działaniu zbliżonym do progesteronu). Składnikiem estrogennym jest prawie wyłącznie etynylestradiol, różne są natomiast gestageny. Zarówno naturalny progesteron (nie stosowany w antykoncepcji) jak i syntetyczne gestageny maja pewna aktywność androgenną (czyli działanie zbliżone do męskich hormonów – stąd np. w II fazie cyklu może pogarszać się cera). Aktywność androgenna zalecanych w PCOS środków jest bardzo niska – niższa nawet od działania androgennego progesteronu

• istnieją tabletki zawierające związek o działaniu antyandrogennym (przeciwstawnym do działania męskich hormonów) – octan cyproteronu (preparat Diane-35®). Preparat ten nie jest zaliczany do doustnych środków antykoncepcyjnych, choć ma działanie antykoncepcyjne. Jednak jego głównym celem działania jest obniżenie poziomu androgenów i zmniejszenie objawów ich nadmiaru, antykoncepcja jest efektem ubocznym – bardzo pożądanym ze względu na działanie teratogenne cyproteronu

• cykliczność krwawień przywracają wszystkie metody leczenia przywracające jajeczkowanie

A jeśli chcesz sie dowiedzieć, dlaczego lekarze zapisują antykoncepcję kobietom, które mają zamiar się starać o dziecko to wyslę Ci linka na forum eksperckie związane z leczeniem bezpłodności bo ja nim nie jestem :)

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 14:16   

No, czyli sie nie leczy, tylko zalecza.

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 497 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-07-29, 14:21   

Przywraca jajeczkowanie i reguluje cykle. Prawdopodobnie w przypadku PCOS na określony czas. Ale nie zmienia to faktu, że antykoncepcja reguluje cykle juz po ich odstawieniu. W co wątpiłaś.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 14:31   

PCO jak sama napisałaś jest nieuleczalne, łykanie teblatek antykoncepcyjnych ma na celu wywołanie pewnych zachowań organizmu, ale prędzej czy później chwilowo przyćmione schorzenie powraca.
Dziękuję za propozycje przesłania linka, ale wolę rozmawiać ze swoim ginekologiem.

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 497 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-07-29, 14:35   

Porozmawiaj. Wątpisz nie tylko w to, że regulują cykle w przypadku PCOS ale w różnych innych przypadkach. A jest ich wiele. A tak jak Ci pisałam wcześniej nie jestem lekarzem i mam prawo nie wiedziec czy leczą czy zaleczają. Na pewno regulują cykle w przypadku PCOS.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-07-29, 17:18   

W PCO jest nadmiar testosteronu. Podaje się hormony i inne leki zmniejszające poziom testosteronu. Po odstawieniu leków organizm powoli wraca do swoich przyzwyczajeń i cykle znowu się rozchwiewają.
W PCO leczy się objawy, nie przyczynę, choć leki niehormonalne pozwalają utrzymać poprawę dłużej.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 21:11   

Luka napisał/a:
A tak jak Ci pisałam wcześniej nie jestem lekarzem i mam prawo nie wiedziec czy leczą czy zaleczają. Na pewno regulują cykle w przypadku PCOS.

Oczywiście, że masz prawo nie wiedzieć, ale skoro nie wiesz to nie pisz, że tabletki antykoncepcyjne leczą PCO, bo niepotrzebnie możesz wprowadzić w błąd kogoś, kto szuka o tych schorzeniu informacji.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 21:29   

Luka napisał/a:
Porozmawiaj. Wątpisz nie tylko w to, że regulują cykle w przypadku PCOS ale w różnych innych przypadkach. A jest ich wiele.

a jeśli masz coś do mnie osobistego, to wal jak w dym na priva, nie krępuj się.

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 497 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-07-29, 23:40   

Po co się tak rzucasz? Dyskusja zaczęła się od tego czy tabsy regulują cykl. Regulują i tyle. A to czy zaleczają czy leczą PCOS to mniej ważne. Tym bardziej, że poprawiłam swoją wcześniejszą wypowiedź.

Ardhara 

Informacje:
Dołączyła 513 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-29, 23:57   

u mnie nie leczyły PCO i nawet mi cyklu nie uregulowały :( tyle że ja dziwne stworzenie jestem :D

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-07-30, 07:40   

Luka - tabsy działają, póki je bierzesz. Jeśli chodzi ci o to, że krwawienie jest regularne, to tak.
Jeśli chodzi ci o to, że cykl jest regularny - to nie. Biorąc tabsy nie masz swojego cyklu.

Efekt regularnych miesiączek po zaprzestaniu brania wynika z wręcz rozregulowania organizmu, który nie nadążą ze swoimi "przyzwyczajeniami" do zaburzonej produkcji hormonów. Mija różnie szybko. Nie oznacza wyleczenia.

W PCO główny efekt regulacyjny dają leki niehormonalne = nie "tabsy", ale nie każdy gin je przepisze, bo oficjalnie w Polsce nie mają wskazania do stosowania w PCO.

Jak dzieci dadzą i znajdę książkę (opracowanie o PCO lekarzy z naszej poradni gin-endo, rozdawali kiedyś :> ) to mogę napisać więcej.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-30, 09:49   

Luka napisał/a:
Dyskusja zaczęła się od tego czy tabsy regulują cykl. Regulują i tyle.

Nie rzucam sie to po pierwsze.
Po drugie, nie potrafisz przyjąć do wiadomośći, że się mylisz. Uparłaś się, ze tabletki leczą, regulują, a tak nie jest. W kwestiach NPR jesteś doświadczona, wiesz więcej niż ja, więc bez dyskusji słuchałabym Twoich rad, ale tutaj nie znasz się, więc nie wprowadzaj w błąd.

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-07-30, 10:12   

A może pójdźmy na kompromis i powiedzmy,że pomagają nam w walce z różnymi przypadłościami.
Powtórzę się - miałam nieregularne i bardzo bolesne miesiączki.W czasie brania tabsów "cykl" był regularny i mniej bolesny, po zakończeniu brania przez jakiś czas również. Niestety później wszystko wracało do stanu przed-tabletkowego i na nowo przyjmowałam anty.
Czyli regulują może nie tyle cykle co hormony,dlatego warto przed przyjmowaniem anty zbadać się pod tym kątem,żeby przyjmować odpowiednie środki.

Odpowiedz do tematu