REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Zmiany skórne u niemowląt
Autor Wiadomość
piccolina 

Informacje:
Dołączyła 808 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-06-07, 17:58   Zmiany skórne u niemowląt

Witam,

Czy u którejś z mam maleństwo miało krostki na buzi? Potowki wiem jak wyglądają, mała miała w szpitalu, bo ubrana była w kaftanik i szpitalny becik i w tym beciku sie pociła. Ale w domu zadbałam o przewiewne rozsądne ubranko i potówki zdarzają jej się na policzkach przy uszach; zawsze na tym policzku, na którym akurat śpi. Ważne, że te zmiany szybko znikają.

Niestety mała ma również krotski wyglądające jak trądzik młodzieńczy i te zmiany już nie znikają po jednym dniu. Takie małe krostki z białym czubkiem niektóre, jak kaszaczki. POjawiają się tam, gdzie skóra najbardziej sie przetłuszcza: na brodzie, wokół noska i na czole.
Czym to leczyć? Podobno samo to zniknie, że to niby moje hormony ciążowe jeszcze dzialają na maleństwo i że trzeba przemywać tylko przegotowaną wodą. Ale krostki od kilku dni nie schodzą i jest ich coraz więcej na czole. Jest na to jakiś sposób?

motylek
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-06-08, 08:04   

nic z tym nie rób- dokładnie samo zniknie, dbaj normalnie nawilżaj, Natuś też miał, co jakiś czas pojawiały się nowe inne znikały, teraz jest ok, tyle że skórę ma bardzo delikatną na buzi i trzeba dbać o nią, kremować, nawilżać. Rzeczywiście hormony maja na to duży wpływ i geny chyba też, ja mam tłustą cerę ze skłonnością do wyprysków i widzę że mały też podatny jest.
Też od tego co jesz mogą pojawać się różne zmiany u malucha na skórze, może pomyśl czego ostatnio dużo wcinasz i zmień dietę.

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-06-08, 09:32   

Maja też takie miała, teraz jest ich mniej ale pojedyncze są. Najważniejsze nie natłuszczać, położna poradziła posmarować punktowo sudokremem, pomogło, ale trzeba uważać żeby nie przesadzić, kąpiele w krochmalu też pomagały. Teraz myjemy buzie przegotowaną wodą i nie smarujemy niczym.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 808 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-06-08, 10:37   

motylek napisał/a:
może pomyśl czego ostatnio dużo wcinasz i zmień dietę

Też o tym myślałam motylku, ale jadam tylko biszkopty bezglutenowe, rosołek z marchewką i piersią z kurczaka, dorsza i pstrąga z folii i bułki grahamki lub zwykłe z masłem i swojską szynką i czasem polędwiczki duszone i buraczki. Ot całe moje menu, więc chyba można wykluczyć uczulenie na jedzenie.

Dziękuję Wam bardzo za rady, będziemy sie myć wodą przegotowaną i czekać aż krostki znikną.
A co do dziedziczenia - coś w tym może być. Cały czas miałam problemy z trądzikiem, dopiero w ciąży znikł zupełnie, ale teraz już mi się też pojedyncze krostki pojawiają :-(

moylek
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-06-08, 11:13   

ryby mogą uczulać

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-06-08, 11:43   

Nam kazali wyeliminować ryby w ogóle z diety, no i mleko i nabiał też. Prawie nic nie zostaje, ale jak działa na figurę. :-D

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-08, 17:13   

piccolina napisał/a:
wyglądające jak trądzik młodzieńczy

Czyli pewnie trądzik niemowlęcy :)
Zosia też miała, kilka rzutów - póki są same krosteczki pielęgnuj normalnie, "Cudo-krem" zarezerwuj jak by się któraś zaczynała zaczerwieniać.

Jessssssssssssu - co Wy, wszystkie z ciężkimi alergiami, tatusiowie dzieci też?
Przecież na takiej diecie się wykonczycie, bo Majki swoje mikroelementy i witaminy w mleku wyciągną z Waszych zapasów.
Rozumiem ostrożność, ale bez przesady :) Truskawki bym sobie darowała, z rybka też ostrożnie - bo tez nie tyle uczula_uczula, co może wywołać ten sam efekt, w zależności ile się zje - mały kawałek nie powinien zaszkodzić, następnym razem mozna zjeść duży.

Byle nie zjeść na raz kilku potencjalnych alergenów - bo wtedy trzeba się cofać całkiem i na nowo wykluczać :)

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1535 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-06-15, 08:56   

u nas znowu rybke polecaja, zwlaszcza lososia bo to dobra ryba. tak slyszalam jak spytalam czy moge zjesc rybe :P swoja droga dziwnie na mnie doktorka patrzyla, za kazdym razem jak spytalam czy moge cos zjesc. Bo tu nie ma czegos takiego, jak tego nie jedz i tego tez nie. Je sie wszystko w umiarkowanych ilosciach, jesli mam ochote na pomarancza, to nie musze jesc zaraz calego ale poloweczke jak najbardziej. Na stolowce oddzialu poporodowego byly mandarynki jednego dnia. w ogole serwowali tam normalne dania. trzeba tylko dziecko obserwowac, mojej nic sie nie dzialo.

Mamy Majeczek, ale pamietacie o tych pierwszych 40 dniach po porodzie? (a moze sie i wydluzyc) Ze maluszki miewaja wysypki i krosteczki w tym okresie? Oczywiscie jesli nie sa powazniejszymi zmianami chorobowymi, to to oczywscie minie ale pewnie wasze niunie sa pod dobra opieka lekarska i cos zaradza.

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-06-15, 11:41   

U nas już buzia naprawdę ładna, fakt jak się człowiek przyjrzy to ma jeszcze malutkie krosteczki na buzi, ale już pojedyncze sztuki. :-D

Dietę ostrą stosowałam tylko na początku teraz już wróciłam do nabiału bo na małej to różnicy nie robi, pomidorową też już zjadam, jajeczko tylko się położnej nie przyznaje. :mrgreen:
No i przed teściową też się muszę ograniczać. :roll:

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 808 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-06-15, 14:21   

My wczoraj byliśmy u lekarza, bo krostki z czoła przeniosły się na policzki. Ale najważniejsze - na czole już prawie nic nie ma. A skoro zeszły z czółka to i z policzków też, tylko trzeba poczekać. Faktycznie to trądzik (i wszystko wina mamusiowych hormonów). Mam przemywać Emolium i smarować kremem Emolium lub Softea czy coś takiego. Kupiłam Emolium. Posmarowałam jej kremem wczoraj na noc tylko lewy policzek, bo na prawym leżała (ale ze mie idiotka, zamiast dziecko obrócić). Ale za to dzisiaj widziałam różnicę - lewy policzek prawie całkiem gładki pod palcami. Ale zmiany jeszcze są. Nie ma cudów - po jednym dniu nie zejdzie, ale jest poprawa. :mrgreen:

Co do diety - no niestety i ja i mój mąż jesteśmy alergikami. Na dokarmianie też kupiłam jej mleczko HA i muszę sie pilnować z jedzeniem. Ale miałam ochotę na colę ostatnio i wypiłam pół szklaneczki. I nic sie nie działo. :-)

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1394 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-10-10, 10:17   

A ja mam wrażenie, że mój maluszek dostał uczulenie na krem lub oliwkę. Właśnie ma takie białe krostki i to po wczorajszym nasmarowaniu go kremem NIVEA na każda pogodę, bo się werandowaliśmy. No albo po wieczornej kąpieli jak go posmarowałam oliwką NIVEA.
28.09.2010r. g.19:12, 3770g, 54cm

Kochani prosimy o Wasz 1% podatku na rehabilitację Wiktorka:
Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215
Z dopiskiem "Dla Wiktora Kabały"

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1490 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-10, 10:33   

LeeLoo, to teraz może spróbuj bambino . Zobaczysz jak mały zareaguje . U nas po bambino nic się nie dzieje i chyba jest najlepszy .

Charlie.C 
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY

Informacje:
Dołączyła 709 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-10, 12:58   

U nas kosmetyki Nivea i nic się nie dzieję, ale to zależy od dziecka. ;-)
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-10, 20:57   

LeeLoo, A może to po prostu niedojrzałe gruczoły łojowe. Przejdzie samo z czasem. Majka takie miała. Zobaczysz jak znikną po zmianie kosmetyków to znaczy że może to być uczulenie.

malami 

Informacje:
Dołączyła 737 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-17, 18:11   

a moje Olenka, ma bardzo suchą skóre na buzi
od urodzenia kapalismy w Oilatum, potem doszedł krem Oilatum na ciałko, ale krótko, bo nie było potrzeby.
Potem mama gapa za póżno zamówiła płyn Oilatum i 3 dni kąpalismy w mydelku bambino, ale to było już ze3 tyg temu.
skórka się troszke wysuszyła, pediatra kazała smarować i wszystko wróciło do normy, a teraz już tak ze 2-3 dni ma bardzo suchą skórke na buźce, smaruje cały czas, nawilżam, ale nie bardzo pomaga, kremik sie wchłania i znowu to samo, czy to może być wina suchego powietrza?? bo ma tylko na buzi

Odpowiedz do tematu