REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Znieczulenie
Autor Wiadomość
Aneta 

Informacje:
Dołączyła 971 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-08-17, 22:12   

Jeśli od samego początku jesteś zdecydowana na skorzystanie z tej metody, będziesz musiała poczekać, aż rozwarcie szyjki osiągnie 2-3 cm, bo ina-czej znieczulenie mogłoby wstrzymać akcję porodową. Jeśli dopiero w trakcie porodu stwierdzisz, że ból cię przerasta, możesz poprosić o znieczulenie. Gdyby jednak rozwarcie osiągnęło już 7-8 cm, lekarz może ci je odradzać, bo dziecko może się urodzić, nim środek zacznie działać, bądź też najsilniejsze jego działanie mogłoby przypaść na czas parcia, co nie byłoby korzystne.

Zabieg wykonuje anestezjolog, który najpierw miejscowo znieczula skórę, a następnie za pomocą igły umieszcza cewnik w przestrzeni zewnątrzoponowej kręgosłupa (rdzeń kręgowy podobnie jak mózg chroniony jest trzema oponami; koniec cewnika pozostaje na zewnątrz, dzięki czemu ryzyko uszkodzenia rdzenia jest bliskie zera). Cewnik to giętka, plastikowa rurka o średnicy około 1 mm, którą zakłada się w odcinku lędźwiowym, na wysokości 2-3-4 kręgu.

oczywiście wspaniałe google :-D ;-)

Olciiia 

Informacje:
Dołączyła 770 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-08-18, 07:38   

Aneta, dziekuje za fatyge no to juz fachowa odpowiedz,a le teraz juz wiem dokladnie i wszystko jest jasne ;)

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-19, 12:44   

Tak jak mowilam wczesniej , wiele osob jest temu przeciwnych , ale ja jestem zdecydowana raczej , zobacze jeszcze co powiedza na szkole rodzenia ale raczej tak.
wiekszosc opinii kobiet ktore czytalam bylo na plus po tego typu znieczuleniu.
to znieczulenie jest chyba podobne jak przy cesarskim cieciu , tylko ze wtdy jest wieksza dawka tego anestetyku i nie czuje sie kompletnie nic ( przynajmniej nie powinno)

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 971 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-08-19, 13:32   

ja znalazłam takie za i przeciw

Zalety i wady znieczulenia.

Zalety:
- zniesienie bólu,
- zminimalizowanie stresu,
- niektóre kobiety uważają, że poród w znieczuleniu pozwolił im urodzić dziecko w godny sposób.

Wady:
Jak każdy zabieg medyczny, również ten niesie ze sobą ryzyko wystąpienia komplikacji. Ale doświadczenie anestezjologa pozwala na ich zminimalizowanie.
Trzeba również dodać, że znieczulenie nie zawsze działa w 100% przypadków. Jednakowa dawka środka podziała inaczej na jednego pacjenta, a inaczej na drugiego.
Najczęściej spotykanymi komplikacjami przy znieczuleniu są:
- spadek ciśnienia tętniczego,
- bóle głowy utrzymujace się do kilku dni po porodzie,
- przez kilka dni odczuwanie bólu pleców,
- brak czucia lub odczuwanie jedynie niewielkich skurczy partych jeśli podana dawka znieczulenia będzie zbyt duża, co zwiększa ryzyko zakończenia porodu przy użyciu próżnociągu lub kleszczy.

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-20, 12:21   

Tak duzy bol glowy po porodzie podobno wystepuje w wiekszosci przypadkow :-/
Tak jak mowilam ja jetsem juz praktycznie zdecydowana, wszystko ma swoje wady i zalety i trzeba to przemyslec ...

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 971 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-08-20, 13:36   

ja słyszałam że ten ból głowy jest wtedy jak pacjentka podniesie za szybko głowę . Po takim znieczuleniu trzeba przez kilka godzin leżeć płasko i nie wolno podnosić głowy.

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-20, 15:07   

aha , o tym nie slyszalam.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 794 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-08-26, 21:42   

ten ból głowy jest pewnie spowodowany zmiana ciśnienia. ja tak miałam jak mi pobierali płyn rdzeniowy- zmieniło sie ciśnienie śródczaszkowe i głowa bolała jak nigdy w życiu przez 3 dni, normalnie już po ścianach łaziłam :cry: , żeczywiście wtedy najlepiej sie nie podnosic do 12 h ale po porodzie lezenie na wznak raczej nie wchodzi w rachube...

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-29, 15:17   

wczoraj dostalam od poloznej folder na temat tego znieczulenia i coraz bardziej sie przekonuje do niego.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 794 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-09-12, 19:59   

a ja ostatnio miałam pogadanke w szkole na ten temat i... znieczulenie zewnatrzoponowe dzieli sie na dwa:
podpajęczynkowe- pełne znieczulenie tak że nic nie czuje się od pasa w dół, troche głupio bo nie czujesz skurczy to nie wiesz kiedy masz przeć, potem trzeba około 12 h leżec
podoponowe tzw. niepełne nie jest tak mocne ale też moga pojawic sie problemy ze skurczami i parciem a to często konczy sie cesarką

Wg. położnej to zamiast płacić za znieczulenie 600 zł bo niestety u nas jak zwykle płatne lepiej zafundować sobie poród w wodzie albo do wody około 200 zł, duzo chodzić w pierwszej i drugiej fazie porodu starac sie oddychac prawidłowo a najlepiej rodzić na stojąco

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-09-12, 21:18   

To znaczy tu u mnie wszystko to jest za darmo ( porod w wodzie tez) ale ja nie chce rodzic w wodzie jakos :-/
Jutro juz szkole rodzenia mam to sie dowiem wszystkiego jeszcze.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 794 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-09-13, 18:33   

No a u nas wszystko płatne w niektórych szpitalach nawet za poród rodzinny sie płaci choć to nie zgodne z przepisami
A mi własnie poród w wodzie chodzi po głowie :)

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 971 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-09-17, 09:44   

motylek poród w wodzie fajna sprawa. Podobno bóle są dużo mniejsze . Co do znieczulenia to w moim szpitalu ja o nim nie słyszałam . Pytałam dziewczyn one też nic nie wiedzą . Pewnie co szpital to inaczej.

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-09-17, 12:44   

Ja odkad dokladnie zobaczylam na szkole rodzenia jak to wszystko wyglada tez przekonalam sie troche do rodzenia w wodzie . W tym przypadku pozostaje tylko gaz jako znieczulenie niestety , wiec nadal sie waham.

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 708 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2008-10-04, 10:30   

no w sumie lepszy pomysl z tym porodem w wodzie bo po tym znieczuleniu zawsze istnieje ryzyko ze moze dojsc do jakis komplikacji poza tym skoro rodzenie w wodzie w jakis sposob zmniejsza bol to chyba lepszy pomysl niz jakies trucizmy co ci wstrzykuja. poza tym i dziecku bedzie chyba latwiej przyjsc na swiat - w koncu przechodzi z wodnego srodowiska do wodnego :-) i nie ma szans ze sie utopi czy cos takiego :mrgreen:

ale wg mnie to nie na miejscu zeby placilo sie za porod rodzinny znieczulenie czy w wodzie. kurde wszystko przeciez powinien zapewniac szpital! no ale widac w tym momencie jak nasza sluzba zdrowia kuleje. :roll:

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach