REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Znieczulenie
Autor Wiadomość
Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-02-05, 16:08   

:) napisał/a:
I czy jest bolesny?

był nieprzyjemny, ale dało się wytrzymać. skurcze mnie bardziej bolały.

Izabela 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2009-02-11, 18:10   

masaż szyjki to jest masakra, ja nie wiem co bolało bardziej, skurcze czy masaż :shock: koszmar

aga 

Informacje:
Dołączyła 1394 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-11, 21:06   

znieczulenie jest platne ale co do tych sposobow to raczej nie mam przekonania, rodzilam 3 razy i bez tego sie obylo a 2 porod byl jak pisalam odwrotny i nigdy bym nie poprosila o znieczulenie dlatego ze to tez nie zawsze jest dobre, czemu? bo nie daj boze zacznie sie cos dziac zlego i nic nie czujesz jestes zdana na lekarzy i aparaty a potem przezywasz strach, co do masazu to mialam robiony przy tym porodzie i w zyciu nie chcialabym tego przezyc ponownie, bole byly do wytrzymania ale to byla okropna mordega przez ten masaz sama wypchnelam Nelly w 5 min. bo nie moglam go wytrzymac, ale niektore kobiety chwala sobie to.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-02-12, 09:16   

chyba wolałam tego nie wiedzieć :/

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-05-05, 12:14   

wiadomo kazda kobieta przechodzi to inaczej, u nas w szpitalu mozna dostac znieczulenie zewnatrzoponowe i jest to bezplatne ale najpierw trzeba sie nabiegac za lekarzem anestezjologiem zeby wykonal mnostwo badan, ktore stwierdza czy dana osoba moze dostac pozwolenie na podanie tego znieczulenia. potem jak sie rodzi i jedzie na porodowke, trzeba miec ze soba ten swistek i wtedy mozesz sobie zazyczyc ale nie musisz podanie znieczulenia. ale jak polozna ostatnio na szkole rodzenia powiedziala ze to nie jest najlepszy sposob (ale pewniej jest sie czuc, kiedy ma sie takie wyjscie awaryjne, taka mozliwosc w zanadrzu, kiedy bol bedzie nie do zniesienia np.) bo wprawdzie nie czuje sie bolu ale takze i skurczy przez co trudniej wyczuc moment kiedy przec kiedy co robic i to przedluza porod. niby u nas wiekszosc kobiet w szpitalu rodzi bez znieczulenia i jest wszystko w porzadku, a jak juz krzycza ze chca znieczulenie to zazwyczaj jest blisko konca. hmm ja tam nie wiem, mam nadzieje ze tak bedzie ze mna, ze przezyje :-P

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-31, 20:24   

Aneta napisał/a:
ten ból głowy jest wtedy jak pacjentka podniesie za szybko głowę . Po takim znieczuleniu trzeba przez kilka godzin leżeć płasko i nie wolno podnosić głowy.

Zazwyczaj tak. Ale czasem zdarza się seria, że wszystkie kobitki leżą plackiem, a i tak boli.

motylek napisał/a:
ten ból głowy jest pewnie spowodowany zmiana ciśnienia. ja tak miałam jak mi pobierali płyn rdzeniowy- zmieniło sie ciśnienie śródczaszkowe i głowa bolała jak nigdy w życiu przez 3 dni, normalnie już po ścianach łaziłam

Dokładnie, to taki typ bólu.
Częściej jak jest nieplanowane znieczulenie i się za mało wypiło/za mało kroplówki dostało.

Ja miałam do cesarki podpajęczynówkowe, jak mi poszedł nagle "prąd" do stopy to myślałam, że ze stołu zeskoczę :shock:
Jeśli będzie mi dane rodzić siłami natury, to nie wiem, czy się zdecyduję... leżenie po cc doprowadzało mnie do szału...

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 685 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2010-10-29, 11:43   

Jestem zdecydowana na znieczulenie, ale dowiedziałam się kilka dni temu w szkole rodzenia, że przeciwwskazaniem do jego podania może być zbyt mała ilość płytek krwi w ostatniej morfologii. Teraz wynik jest w porządku, wcześniej także, ale chciałam się poradzić czy jest jakiś sposób (dieta albo coś innego), żeby utrzymać poziom tych płytek? Hemoglobina właśnie mi spadła, mam lekką anemię i leki, więc boję się, że do porodu z płytkami tez może się pogorszyć...

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-29, 11:49   

Płytki zwykle niewiele spadają, a żeby były przeciwskazaniem muszą być niziutkie - co się niestety zdarza czasami, a przyczyn jest sporo i większość nieprzewidywalna - ale na szczęście to nie jest częsty problem, nie martw się na zapas :)

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 685 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-29, 11:52   

Tri, dzięki :) Weszłam w trzeci trymestr i rzeczywiście o wiele spraw zaczynam się martwić na zapas. Chyba taki czas, zwłaszcza że ciąża pierwsza. Fajnie jak ktoś dodaje otuchy

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-29, 20:04   

Zmieczulenie nigdy nie znieczula cie calkowicie,tylko delikatnie usnieza ból. CZasami warto rodzic bez znieczulenie,bo faktycznie moga wystapic skutki uboczne, ale rzadko do nich dochodzi.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-29, 21:09   

monika24 napisał/a:
Zmieczulenie nigdy nie znieczula cie calkowicie,tylko delikatnie usnieza ból.

delikatnie? chyba nie.

dziewczyny, która z Was miała znieczulenie ?
madzia? jak to było - Ciebie chyba znieczulali?

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 685 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-29, 21:11   

O, tak piszcie, piszcie, ja też zainteresowana, bo już blisko ;)

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-29, 21:22   

nigdy nie podadza ci znieczulenia ktore calkowicie cie znieczuli.musisz przeciez czuc kiedy masz skórcze parte,bo inaczej bys nie urodzila.wiem o tym bo moja kolezanka rodzila we wrzesniu i miala takie znieczulenie.mowila ze troche pomoglo,ale czuła ból skurczy partych.

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-29, 21:28   

monika24 napisał/a:
nigdy nie podadza ci znieczulenia ktore calkowicie cie znieczuli.musisz przeciez czuc kiedy masz skórcze parte,bo inaczej bys nie urodzila.wiem o tym bo moja kolezanka rodzila we wrzesniu i miala takie znieczulenie.mowila ze troche pomoglo,ale czuła ból skurczy partych.

znam co najmniej 2 osoby (w tym lekarka, która chodziła ze mną do szkoły rodzenia) które zostały całkiem znieczulone. Nie czuły bólu, nie wiedziały kiedy przeć. Były podłączone do KTG i na podstawie wyników lekarz wiedział kiedy kazać przeć.
W związku z powyższym, akcja porodowa zwolniła - bo skoro nie boli to można odpoczywać ;-) - jedna z nich parła przez 2 h! hemoroidy spooore.

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-29, 21:38   

kurde,jak mozna kogos znieczulic do takiego stopnia zeby nie wiedzilao sie kiedy sa skurcze i trzeba przec?????? ja juz wolałabym sie obejść bez znieczulenia ale byc swiadoma calej akcji porodowej.

Odpowiedz do tematu