Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 2119
Profil: Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-23, 09:00 zwolnienie lekarskie
Mam pytanko
Czy kobiety w ciązy będac na zwolnieniu lekarskim są bardziej uprzywilejowane niz inni na zwolnieniu Już tłumacze o co chodzi
CZy musze siedzieć w domu jak każdy inny będacy na zwolnieniu jesli dostane zwolnienie a nie bedzie tam wpisane leżeć
Bo prawde mowiac nie wyobrazam sobie np siedziec pare w miesiecy w domu bo nie wiem na ile moje samopoczucie pozwoli mi pracować ( w momencie wymiotow czy omdleń od razu odpada praca)
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1161 dni temu Posty: 2104
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-23, 11:12
Nie musisz leżeć na zwolnieniu jeśli nie masz tego zaznaczone, sama jestem na takim. Poza tym L4 w ciąży po dostarczeniu zaświadczenia o ciąży jest płatne 100%, a nie 80%. Jedyne co Cię może nieprzyjemnego spotkać to wezwanie na komisje, żeby sprawdzić czy na pewno jesteś w ciąży.
Wysłany: 2009-11-23, 22:21
Kamyczek, już wszystko wyjaśniła. L-4 w ciąży jest 100% płatne, to największy przywilej zwolnienie może być z wielu powodów, tak więc nie zawsze trzeba siedzieć w domu.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 12:24
Nawet jak jest wpisane, że masz leżeć, to nie musisz cały czas siedzieć w domu - możesz wyjść po nieduże zakupy czy do apteki, a do lekarza to nawet musisz Na wszelki wypadek - bo czasem bywają bardzo upierdliwi - lepiej trzymać rachunek ze sklepu, łatwiej się wytłumaczyć.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 315 dni temu Posty: 263 Skąd: wieś
Profil: Im. dziecka: Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-05, 12:16
byłam u lekarza i mówię kobiecie, żeby mi wpisała na L4 że w ciąży jestem....ona coś zaczęła marudzić....no i podciągnęła moje przeziębienie pod jakieś zapalenie układu moczowego i wpisała jakiś O21....styknie coś takiego czy lepiej do ginekologa jechać po zaświadczenie, że w ciąży jestem
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 537 dni temu Posty: 2272 Skąd: Górny Śląsk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-05, 12:58
nimfa, ja bym jechala do gina, bo tylko w ciazy na L4 100% wyplaty dostaniesz
A co do sprawdzania to ja mialam przez 5 miesiecy 1 i mimo tego zadnej kontroli nie bylo
nimfa, zaświadczenie o ciąży może wystawić tylko ginekolog. Zaświadczenie to zanosisz do pracy. Od tej pory wszystkie Twoje zwolnienia powinny być B1 lub B2. Każdy lekarz zobowiązany jest do wystawienia Tobie 100% płatnego zwolnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum